Fájós háttal nem lehet egy pékségben dolgozni

Minden álmom az volt, hogy legyen egy saját pékségem, és ez szerencsére nemrég megvalósult, amiért nagyon hálás vagyok a sorsnak.
Mindig is imádtam sütni, jöhetett bármi: sütemények, kelt tészták, akármi, amiből valami finomság kerekedik. Ezeken belül a kelesztett dolgok a kedvenceim egyébként. Hosszú hetekig kísérleteztem, hogy megtanuljam a saját kovásszal készített kenyér sütését, és eszméletlen nagy öröm volt, amikor a családom az én munkám gyümölcsét fogyasztotta jóízűen. Ez azóta már ugyebár kiterjedt, most már az egész környék az én péksüteményeim, kenyereim, kiflijeim és zsömléim eszi.

Bár minden egyes nap örömmel indulok dolgozni és szívem lelkem beleadom a munkába, sajnos időközben szembesülnöm kellett néhány nem várt kellemetlenséggel: ez nem más, mint a derék- és hátfájás. Sajnos a nagyobb mértékű fizikai megterhelést hamar megérezte a szervezetem, és révén, hogy nem igazán tudom ellensúlyozni semmivel a munka okozta egyoldalú, nagymértékű terhelést, a fájdalmam szép lassan állandósult.

gyógytorna tanfolyam

Kipróbáltam mindent – divatos kifejezéssel élve: mindent is -, amit csak lehetett. Fájdalomcsillapító krémeket váltottam ki, használtam különféle tapaszokat is, de ezek csak ideig-óráig nyújtottak egyhülést. Az otthoni torna sem volt hatékony, ugyanis, megmondom őszintén, csak találomra válogattam össze a gyakorlatokat, így kb azt sem tudtam, mikor mit csinálok, és azt sem, hogy van-e értelme. Ezt az irányt nem is próbálgattam sokáig.
Jártam masszázsra is, de ott is hasonló eredményeket tapasztaltam, mint a fájdalomcsillapító készítmények esetén: egy időre megszűnt a fájdalom, de legkésőbb 1-2 nap után vissza is jött sajnos.

Tudtam, hogy ezzel kezdenem kell valamit, így elkezdtem keresgélni a Google-ben. Igazából nem tudtam pontosan, mi is lenne a megoldás, így sokféle keresőszó került be a keresőmezőbe: gyógytorna, gyógytorna tanfolyam, gyógytornász kezelés stb.
Végül a gyógytorna tanfolyam keresésnél találtam rá a therapy4u.hu weboldalára.

Már akkor éreztem feléjük egyfajta bizalmat, amikor elkezdtem elolvasni a weboldalukat. Nagyon modern, de mégis barátságos dizájn fogadott egy könnyen kezelhető, átlátható, gyors oldalon. Amikor elkezdtem olvasni az aloldalak és a különféle blogcikkek között, akkor döbbentem rá, hogy jó volt az első megérzésem: ezek a szakemberek tényleg másak, mint az átlag, és persze pozitív értelemben.

Minden egyes írásuk közérthető megfogalmazásban készült, de mégis megőrizték a szakmaiságukat. A szakszavak jelenléte nem volt zavaró, ugyanis mindent elmagyaráztak, tehát egy laikus számára is rengeteg hasznos infót tudtak átadni úgy, hogy közben segítettek megérteni, hogy mi okozhatja a fájdalmam, továbbá azt is átláttam az oldal olvasása után, hogy az egyes terápiás lehetőségek milyen problémákra nyújthatnak megoldást.

Természetesen az online online távdiagnosztika sohasem jó opció, és nem is akartam eljátszani, hogy néhány cikk elolvasását követően szakértővé váltam, így azt találtam a legbölcsebbnek, hogyha választok egyet az elérhető szakembereik közül, és egyeztetek vele egy időpontot állapotfelmérésre.
Az ilyen felmérés az első lépcsője annak, hogy megkezdődhessen a kezelés. Ez első alkalommal a választott gyógytornásszal el lehet beszélgetni a fájdalom jellegéről, annak kialakulásáról, arról, hogy mitől szűnik meg és mitől jön elő, és minden hasonló, esetlegesen fontos dolog említésre kerülhet. Ezután a szakember felméri, milyen mozgásokat vagyok képes elvégezni. Mindezek ismeretében már átláthatja komplexen a problémám, és segíthet kidolgozni egy egyedi tervet a probléma tényleges száműzésére.

Természetesen azt fontos megemlíteni, hogy a therapy4u.hu szakemberei sem varázslók vagy sámánok, tehát az állapotfelmérés közel sem elegendő arra, hogy végleg búcsút inthessek a fájdalomnak. Az első találkozó csak a kezdőlépést jelenti, a lényegi munka utána következik, és a gyógyuláshoz kulcsfontosságú a kitartás és következetesség.

Az előírt gyógytorna programot a szakember által javasolt időközönként, becsülettel el kell végezni heteken, hónapokon át annak érdekében, hogy a gyengébb izomcsoportok megerősödjenek, a kötött, rossz mobilitású ízületek lazuljanak. Ez egy lassú folyamat, de megéri végigcsinálni: az eredmény a tartósan fájdalommentes élet lehet.

Az előbb egyébként egy fontos dolgot kihagytam: számomra rendkívül szimpatikus, hogy a therapy4u.hu-nál mi magunk választhatjuk ki, hogy melyik gyógytornászukkal szeretnénk együttműködni. Ez szerintem hihetetlenül fontos, ugyanis egy hosszútávú együttműködésben lényeges a kölcsönös szimpátia.
Már a weboldalon is részletes jellemzést olvashatunk az egyes gyógytornászokról, ami segíthet eldönteni, hogy kihez szeretnénk bejelentkezni.

Az említett résznél egyébként az egyes gyógytornászok árai is fel vannak tüntetve, ami számomra nagyon megnyugtató volt, ugyanis sokkal könnyebb tervezni, hogyha előre tudom, hogy mennyibe fog kerülni számomra ez a terápia. Ezen kívül az árak nyílt közlése szerintem nagyon korrekt dolog. Sok helyen láttam már (különböző szolgáltatások esetén), hogy nem lehetett sem ajánlatot kérni, nem volt kint semmilyen előzetes kalkuláció, egyszerűen semmi, ami legalább nagyságrendileg sejtette volna az árakat. Ez bennem nagy gyomorideget tud okozni, hiszen mindig attól félek, hogy igénybe veszem az adott szolgáltatást, és a végén kiderül, hogy nincs rá elég pénzem, vagy csak nagyon nyögvenyelősen tudom kifizetni. Itt szerencsére ez nem állt fenn, így újabb okot adtak arra, hogy őket válasszam.

Végül erőt vettem magamon, és kértem egy időpontot hozzájuk. Szerencsére nem kellett sokat várni – arra számítottam, hogy hónapokkal később jutok majd el odáig, hogy konzultálhassak egy gyógytornásszal.

Az első kezelés – pontosabban állapotfelmérés – remekül zajlott. Végtelenül kedvesek voltak velem, nagyon alaposan végezték a munkát, és azonnal egyértelművé vált, hogy értik a dolgukat. Ez ismét megnyugtatott, ugyanis kissé féltem attól, hogy úgy járok majd, mint édesanyám. Ő is járt gyógytornára (igaz, az egy csoportos gyógytorna volt), de az semmit sem ért neki. Mindig más gyógytornász tartotta, és, bár elvileg gerinctornaként volt hirdetve, néha azt sem értették a résztvevők, hogy mit miért csinálnak. Ennek ellenére ő kitartott, de hónapokkal később sem volt változás, a fájdalma továbbra is fennállt, így otthagyta a csoportot.

Biztos vagyok benne, hogy a therapy4u.hu szakembereinél hasonló elő sem fordulhat. Természetesen még sokat kell várnom arra, hogy élvezhessem a fájdalommentes életet, de kitartó leszek, és hajlandó vagyok tenni az egészségemért. El fogok járni minden héten a megbeszélt időpontra, elvégzek minden feladatot, amit kérnek tőlem, továbbá az életmóddal kapcsolatos tanácsokat is igyekszem megfogadni. Ha ez az ára annak, hogy még hosszú évekig végezhessem az álommunkám az imádott pékségemben, akkor semmi nem tart vissza attól, hogy elkötelezzem magam az egészséges életmód, és ezzel együtt a rendszeres gyógytorna mellett.

Ha beválik, akkor biztosan fogom ajánlani a helyet édesanyámnak is, hiszen ő továbbra is küszködik a hátfájdalmával a fentebb említett okok miatt, amiért nagyon sajnálom őt. Már megmutattam neki a weblapjukat, és neki is nagyon szimpatikus volt az egész csapat, és az a szellemiség is, amit hirdetnek. Biztos vagyok benne, hogy neki is tudnak majd segíteni.