A cégalapítás nem olyan egyszerű, mint egy péksütit sütni

A sütés egyszerűen a szenvedélyem! Imádok sütni és főzni is! Amikor egyetemre jártam, akkor egy pékségben dolgoztam, és mondhatom maga volt a mennyország! Sokan nem szeretik, mert korán kell kelni és alapvetően egy nehéz fizikai munka, de én hihetetlenül szerettem. Mivel diákként nagyon szerettem ezt csinálni, ezért a későbbiekben is ebben a munkakörben, alkalmazottként helyezkedtem el. Egy darabig minden nagyon jól működött, de ahogy több tapasztalatom és rutinom lett, egyre több alkalommal vettem észre, hogy nem értek egyet a munkáltatómmal. Nem veszekedtünk vagy ilyesmi, egyszerűen nekem kialakult egy kép a munkafolyamatról és az üzletvezetési lépésekről, és ez nem mindig volt ugyanaz, mint a pékség vezetőjének. Szerencsére, nagyon kedves és jó szívű volt a vezető, mindig szívesen meghallgatta az új ötleteimet.

Azt hiszem talán negyedik éve dolgozhattam nála, amikor egy ilyen jellegű beszélgetés után megkérdezte tőlem, hogy gondolkoztam-e azon valaha, hogy saját üzletbe fogjak. Elmondta, hogy szerinte van érzékem és tudásom hozzá. Azt is mondta, hogy nagyon örülne, hogyha továbbra is nála dolgoznék, de nem akar visszafogni, mert szerinte többet is elérhetnék cégtulajdonosként. Kicsit meglepődtem, de be kell valljam, már az én fejemben is megfordult a gondolat.

Ebből indult az, hogy elkezdtem gondolkodni a cég alapítás lehetőségén. Amikor elkezdtem kicsit jobban utánaolvasni a témának, akkor találkoztam a grossoffice.hu-val.

A cég alapítás egyszerű, de vannak buktatók

Amikor először felmerült bennem a saját cég alapítás, akkor nem igazán tudtam, hogy egyáltalán hogyan is kellene belekezdeni. Némi rálátásom a munkám kacsán volt persze, de azért mindenbe én se láttam bele. Amikor megtaláltam a grossoffice.hu oldalát, azon belül is a cég alapítással kapcsolatos tartalmakat, akkor kezdett világossá válni, hogyha valóban cég alapításra adom a fejem, akkor mindenképp kell segítséget kérnem. Nem mintha bonyolult lenne, de semmi korábbi tapasztalatom nincs benne. Az alapvető dolgokkal azért tisztába tudtam kerülni.

Az egyik fontos dolog, hogy egyáltalán milyen társasági formát érdemes választani, amikor valaki cég alapításra adja a fejét. Bt vagy Kft? Azért nem mindegy, érdemes alaposan átgondolni. Meg kell felelni bizonyos feltételeknek is. Nem lehetnek “eltiltva” a tagok és az ügyvezető sem. De kizáró ok lehet az is, ha valamelyikük összeférhetetlenség hatálya alatt van. Létezik adatbázis, ahol ennek utána lehet nézni. Fontos, hogy amikor az ügyvéd előtt megjelenik az alapító személy, akkor fel tudja mutatni a személyes okmányait (lakcímkártya, adóazonosító és személyi igazolvány/vezetői engedély/útlevél). Azok érvényességéről a cég alapításban eljáró ügyvéd (vagy ügyvédek) kötelessége elektronikus úton meggyőződni. Választani kell egy jogszerű székhelyet is, amelyről ügyvezetői nyilatkozatot is kell készíteni, hogy jogszerű a használata. Ezt szintén az ügyvédnek kell a cégbírósághoz csatolnia.

Ez csupán néhány pont volt, de a grossoffice.hu oldalán még hosszú a lista arról, hogy hogyan is zajlik a cég alapítás.

Nos, akkor valóban belevágunk?

Mire átbogarásztam a grossoffice.hu oldalát, úgy éreztem, hogy igen, bele fogok vágni a cég alapításba. Pár nappal később meg is beszéltem a főnökömmel, hogy akkor saját céget szeretnék alapítani. Nagyon kedvesen fogadta, mondta, hogy mindenben segít. A következő lépés az volt, hogy felvettem a kapcsolatot a Grossoffice-szal, hogy szeretném igénybe venni a cég alapítás szolgáltatásukat. Illetve, némi töprengés után úgy gondoltam, hogy nem árthat, hogyha élek a székhelyszolgáltatás lehetőségével is. A székhelyszolgáltatás dióhéjban annyit jelent, hogy a cég székhelyével kapcsolatban felmerülő adminisztratív feladatokat egy szolgáltató (az én esetemben a Grossoffice) átvállalja. Úgy gondoltam, hogy ez főleg az elején, de a későbbiek során is hasznos lesz a számomra.

Nagyon izgatott vagyok, tűkön ülve várom, hogy belevághassak a saját vállalkozásom irányításába! Abban pedig biztos vagyok, hogy a Grossoffice segít megtenni az ehhez szükséges első lépéseket.