A pék, aki az acélokhoz is értett

Van egy kellemes hangulatú kézműves pékségem, amely szerelemből született, mindig is vágytam egy olyan üzletre, amely nem csak a munkám, hanem a hobbim is. Imádok kenyeret dagasztani, croissant tekerni és levelestésztát nyújtani. Szerencsére a vásárlók is elégedettek a kínálattal, így 6 év távlatából mondhatom, hogy jól megy a bolt.

Olyannyira jól megy, hogy már 10 fős személyzetem van, ebből 5 pék, 2 kisegítő és 3 eladó. Jó péket nehéz találni, de nálunk mindenki nagyszerűen végzi a munkáját, elégedett vagyok velük. Többen jártak már nálunk, akik pályaelhagyók voltak és szintén szerelemből álltak péknek.

Kedvenc kollégám az a srác volt, aki CNC gépkezelőből váltott erre a szakmára. Különleges képesítésére akkor derült fény, amikor egy komolyabb technikai helyzetet kellett meg megoldani a konyhán. Történt ugyanis, hogy bővítettük a konyha felszerelését, beépítettünk 3 nagy teljesítményű sütőgépet, 2 mosogatógépek, 1 szárítógépet, így szükségünk volt egy acél szerkezetre, amely tartani fogja a hatalmas gépeket. Erre egy szimpla lakatos munka nem lett volna elég, a pék kollégám pedig ajánlotta, hogy keressem fel az acelpartner.hu/plazmavagas weboldalát, ahol egyedi megrendelés alapján legyártanának nekünk egy komplett tartószerkezetet a berendezéseknek. Érdeklődtem tőle, hogy honnan ennyire tájékozott a plazmavágás témakörében, ekkor derült ki, hogy eredeti foglalkozása a CNC gépkezelés és tervezés, munkájából kifolyólag ismeri ezt a céget és ajánlotta őket. Megnéztem az Acélpartner weboldalát és tájékozódtam a lehetőségeinkről. Egészen közel található meg a gyártó egység hozzánk, a 10. kerületben, a Gyömrői úton van a gyártósoruk, ipari nagyságú megrendelésekre szakosodtak, de vállalnak magán gyártatásokat is.

Valószínűleg a mi szerkezetünkkel bele fogunk férni a mérettartományba, ugyanis az az Acélpartnernél 1-60 mm vastagságig és 3000 * 12000 mm táblaméretig vágnak a plazmavágógépükkel. Megtetszett ez a robottechnológia, így felkerestem a céget a +36 1 433 3847-es telefonszámon. Az értékesítő kolléga segítőkész volt és meghallgatta az egyedi kívánságomat, kérésemre megszervezett egy helyszíni szemlét és kijött egy szakember a pékségbe felmérni a munka nagyságát. Megállapította, hogy ez kicsit nagyobb munka, mint amire én számítottam, de nem megoldhatatlan az acélszerkezet kialakítása. Felvette a méreteket, megbeszéltük az egyedi kívánságokat, az anyagminőséget (szerkezeti acél) és a határidőket (ami elég rövid volt szerencsére) és az értékesítő küldött nekem egy komplett árajánlatot. Nem volt olcsó mulatság, de mindenképpen meg kellett csináltatnom ezt a tartószerkezetet.

A plazmavágott anyag elkészült 6 munkanapon belül, a csavarok, alátétek és szerelvények beszerzésében iránymutatást kaptam az Acélpartnertől, így a helyszínre való szállítást kövezően a pék kollégákkal karöltve összeraktuk a tartószerkezetet, amelynek nettó súlya meghaladta a 1,5 tonnát, szóval erős legények kellettek az összeszereléshez. Sokat melóztunk vele, de a végeredmény magáért beszélt: minden elfér, optimális a helykihasználás a konyhában, a biztonság pedig tökéletes. Nagyon megköszöntem a CNC-s kollégának a tippet (acelpartner.hu/plazmavagas), az ő szakmai segítsége nélkül valószínűleg nem zongoráztuk volna le ezt a projektet ilyen professzionálisan.