A reggeli kakaóscsiga mellé néhány gondolat a buddha szobrokról

Amikor Budára költöztem még nem tudtam, hogy nem csak az új lakással fogom meg az isten lábát. Az első néhány bepakolós nap után elkezdtem szépen lassan felfedezni a környéket és egy elképesztő felfedezést tettem: minden bizonnyal a város legjobb péksége mellett lakok! És ez nem csalás, nem ámítás. Azt képzeljétek el, hogy minden reggel kígyózik a sor ebben a budai vár aljában lévő utcában csak azért, mert mindenki innen szeretne egy croissant-t vagy egy kakaóscsigát vinni reggelire. Egészen elképesztő, hogy mennyire finom péksüteményeket csinálnak!

Pedig nekem aztán tényleg sok tapasztalatom van ezzel kapcsolatban, mert minden korábbi lakhelyem mellett az első dolgaim között szerepelt, hogy felfedezzem a környékbeli bruncholós – reggelizős helyeket. De ehhez fogható reggelit még soha, sehol nem kaptam. Persze mondanom sem kell, hogy ennek megfelelően az árazás is egy hajszállal magasabb, mint másutt, viszont azt is el kell mondani, hogy valóban kifogástalan alapanyagokból készítik ezeket a finomságokat és nem spórolnak ki belőlük semmit.

Vannak hagyományos péksüteményeik, kenyerek és apróbb sós dolgok. De a személyes kedvenceim azok a különlegességek, amiket csak náluk lehet kapni. Ilyen például a juhtúrós croissant, persze frissen, melegen. Vagy néha szokott lenni spenótos levél is, az is istenien omlós. A sima vajas croissant-juk is valami elképesztő, nálam magasan viszi a prímet. De ha éppen fogyózunk, akkor is van választási lehetőség, mert általában van náluk szénhidrátcsökkentett kakaóscsiga és fahéjascsiga is. Mindkettőt lemeóztam már, és a szénhidrátot csökkentették benne, az ízt viszont korántsem!

A péksütik mellett pedig nagyon finom és egészséges frissen facsart gyümölcsleveket is árulnak, igaz, hogy azt kimondottan borsos áron, de egyszer-egyszer még belefér. Főleg, hogyha nem egy átlagos munkanap van, hanem tényleg az a célja az útnak, hogy bruncholjunk egyet. Azt hiszem, ki kell találnom majd magamnak valamit, hogy ne hízzak el, mert ha tehetném minden áldott reggel itt enném meg a ksi croissantom.

Persze a költözésnek nem ez volt az egyetlen pozitív hozadéka. Régóta szerettem volna már egy buddha szobrot a lakásba. Most végre úgy éreztem, hogy eljött az én időm, mert végre van neki ténylegesen hely is, nem csak egy gondolat a fejemben. Persze nem egy emberméretű kődarabra gondoltam, csak valahol ennek szerintem tényleg kell egy kis helyet, teret adni, hogy betölthesse a szerepét.

Találtam egy weboldalt, ahonnan egyrészt meg lehet rendelni a szimpatikus darabot, másrészt utána lehet olvasni, hogy melyik buddha szobor mit is jelent tulajdonképpen. Mert hogy ebből is többféle verzió létezik, nem csak egy standard buddha van. A https://www.nepalitermekek.com/blogs/blog/buddha-szobrok-jelentesei oldalon hiánytalanul össze vannak szedve az egyes jelentések, innen kupáltam ki saját magamat is.

Először is, létezik Gyógyító Buddha szobor. A mögöttes tartalom egy olyan Buddhát rejt, aki végtelen együttérzéssel van minden élőlény felé és elfogulatlanul segíti őket, mert egy megvilágosodott lény. Ebben a szemléletben segít elkerülni a testi és lelki jellegű betegségeket, erőt ad az akadályok elkerüléséhez és a nehézségek átvészeléséhez, valamint abban is segít, hogy képesek legyünk felszámolni az életünk három legnagyobb mérgét. Ez a három dolog a gyűlölet, a tudatlanság és a túlzott ragaszkodás. Mindezek komoly veszélyforrások és táptalajai a testi és lelki betegségeknek, ezért nagyon fontos, hogy képesek legyünk felülkerekedni rajtuk. Ebben segíthet nekünk a Gyógyító Buddha szobor, ami általában ülő helyzetben van ábrázolva. A jobb kezében egy aruna ágat tart, ami egy rendkívül hatásos gyógynövény a betegségek megelőzésére. A másik kezében pedig egy tálat tart az ölében, ami gyógyító nektárral van tele.

Egy másik opció lehet a Zambala. Ő a tibeti buddhizmus egyik istensége. Az ő védelmében van a gazdagság, mind anyagi, mind pedig szellemi értelemben. Rá számíthatunk a pénzügyi biztonságot, erkölcsi szilárdságot és tisztaságot, bőséges intelligenciát és hosszú életet illetően. Megjelenése minden esetben a balszerencsések és szegénységben élők megsegítésére törekszik. Jelenléte a nagylelkűség képviseli és jó szerencsét hoz. Legtöbbször egy pocakos férfialakként ábrázolják, ahogy az a https://www.nepalitermekek.com/blogs/blog/buddha-szobrok-jelentesei oldalon is megtalálható, akinek a bal kezében egy mongúz van. Ez a mongúz az erőt hívatott jelenteni, alatta pedig egy pénzeszsák szokott lenni.

Egy különleges, kicsit sorból kilógó Buddha szobor a Zöld Tara. Azért lóg ki a sorból, mert a legtöbb ábrázolással ellentétben itt egy nőalakot kell elképzelni. Ő gyakorlatilag minden Buddhák anyját szimbolizálja. Éppen ezért nem meglepő, hogy jelentése a kegyelem. Ő maga az együttérzés, aki pártfogója lesz minden szenvedőnek és szabadon elérhető a segítsége midnenki számára. Megjelenési formája a már említett módon egy nőalak, ráadásul egy csodálatos fiatal nő. Egy olyan koronát visel, amelyet öt Buddha fejjel díszítettek. Fél lótusz ülésben foglalja el a helyét a lótusz trónon. Ez pedig azért van így, hogy nyomban indulhasson segíteni, hogyha szükség van rá. Ez a kompozíció tulajdonképpen a szenvedéstől való teljes elválást, megszabadulást mutatja, hiszen a lótusz maga a világmindenség, pontosan a lélek és az élet születése.

Egy másik különleges szobor a Csenrézi. Ő a teljesen önzetlen segítség és szeretet megtestesítője. Mindenki, akinek az életét és a cselekedeit a szeretet és az együttérzés járja át, és minden mozzanata mentes az önös érdekektől, csak önzetlenül és szeretetből segít bárhol, bárkinek, az megéli és magában hordozza Csenrézi szemléletét és lényegét. Buddha után talán ő a legkedvesebb, legnagyobb népszerűségnek örvendő buddhista istenség. A tibeti ágazatban patrónusnak gondolják és meditációját minden tibeti ágazatban végzik, gyakorolják. Minden egyes alkalommal, amikor mély, őszinte és szenvedélyes szeretettel vagyunk egy élőlény iránt, akkor átjár bennünket a Csenrézi lelkület. Mivel a fizikai megjelenése is azt ábrázolja, hogy a szeretete és a könyörülete végtelen és mindent körülvesz, ezért legtöbbször négy karral látható, de gyakran előfordul, hogy ezer karral és 11 fejjel alkotják meg a szobrát.

Egy másik alapvető fontosságú szereplő a buddhista körben Siddhartha Gautama, vagyis más néven Shakjamuni Buddha. Amikor egy buddhista megemlíti Buddhát, akkor tulajdonképpen Shakjamuni az, akiről valójában beszél. Története elképesztően régre nyúlik vissza, egészen 2650 évvel ezelőttig. Eredetileg hercegi születésű volt, azonban hátrahagyta minden vagyonát és a fényűzést és helyette éveken keresztül meditált. Ennek során megtalálta, hogy mi az élet valódi értelme, jelentősége. Útja során elérte a totális megvilágosodást. Nem csoda tehát, hogy őt tartják a tanítás és megvilágosodás istenségének, megtestesítőjének. A tanításai ebből érthetődően a buddhizmus szilárd alapját képezik. Rengetegféle ábrázolása létezik, vannak szobrok ahol ül, van ahol áll, éppen sétál, vagy az oldalán fekszik. Ez mind az életének és ezzel együtt a tanításainak a különböző szakaszait, állomásait jelképezi. Testhelyzete mellett a kézmozdulatainak is komoly jelentősége van.

Nem értem a felsorolás végére, de nem taglalom tovább, mert ezek közül is megtaláltam a megfelelőt. Számomra egyértelmű, hogy a Zöld Tara a befutó. De ha ti is szeretnétek kiválasztani és végignézni a lehetőségeket, elmélyedni ezekben a tanokban, akkor látogassatok el a https://www.nepalitermekek.com/blogs/blog/buddha-szobrok-jelentesei weboldalra, ahol erről és sok más érdekességről is olvashattok a témakörben.