Napelemre váltott a kedvenc pékségem

Egy kis városban lakunk még Pest megyében, aminek megvan az a vidékies hangulata, de mégis nevezhető már városnak. A helyiek ismerik egymást, a szomszédok sokat beszélgetnek és segítenek egymásnak és mindenki ugyan azokra a helyekre jár vásárolni. Az uszoda felé, ahová óvodás korom óta járok van egy szuper pékség, ahol az eladók is ismernek, mert rengeteg kakaós csiga és túrós táska került már tőlük az edzőstáskámba.

Egyik nap hazafelé tartva láttam, hogy valamilyen építkezési munka folyik a telken és aggódtam, hogy bezárhat a kis pékség, ezért utánakérdeztem apánál, aki mindig tudja a híreket, mi a helyzet. Szerencsére nem ez történt, hanem egy szuper lehetőséget ragadtak meg, igénybe vették az MFB napelem családi ház pályázat nevű hitelét. Erre azért volt lehetőségük, mert egy telken van a kis pékség üzlete és a házuk is, így megújuló energiaforrásra tudnak váltani a teljes telken belül. Nagyon kifizetődőnek hangzott ez a terv, apa meg is tudta, hogy itt, a napelemesrendszerek.info oldalán utána tudunk nézni mi is, miről van szó és akár online árkalkulációt is végezhetünk, ha megtetszik a dolog.

A honlap valóban nagyon hétköznapian és röviden ír magáról a napelemekről, a pályázati lehetőségekről, és a rendszer teljes működéséről is. Persze azért itt sem lehet minden világos, de a weboldal egyértelműen használható, és az egész napelemes rendszert közelebb hozza az emberhez. A komolyabb kérdésekre úgyis a szakértőktől kapunk majd válaszokat. Külön menüpontokon olvashatunk a felmérésről, ami a 0. lépése egy ilyen napelem telepítésnek, hogy olyan rendszer kerüljön a házunkra, amely valóban kifizetődő. Ezt követi a tervezés, majd a telepítés és végül találhatunk leírást a megtérülésről is és magáról a napelem panelek fajtáiról. Apukám kicsit szkeptikus a témában, de láttam rajta, hogy ez a fajta megfogalmazás neki is tetszett és elérte, hogy elgondolkozzon rajta, milyen hasznos is tud ez lenni a valóságban.

Nem gondoltam volna, hogy több, mint 50 éve készült az első napelemes rendszer, hiszen nálunk még mindig ritkaság számban beszélhetünk csak a telepítésről. Ezért is jó ez az MFB által nyújtott napelem pályázat családi házakra, mert ezzel elérhető közelségbe kerül magánszemélyek számára is a megújuló energiaforrás. A napelemesrendszerek.info csapata felhívja a figyelmet a veszélyekre is, hogy mire kell figyelni a telepítés során, arra hogy pontosan a megfelelő méretű elemek kerüljenek az ingatlanunkra. Szimpatikusnak és segítőkésznek tűnik a csapat, így ha egyszer elgondolkozom ezen, biztosan hozzájuk fordulok majd segítségért.