Pedig csak egy kakaós csigára vágytam

Gimnazista éveim alatt megszokott napi rutin volt reggelenként a barátnőimmel, hogy suli előtt elmentünk a közeli pékségbe, hogy bevásároljunk a napra. Törzsvendégeknek számítottunk, hiszen öt év az mégiscsak öt év. Mindenkinek meg volt a kedvenc péksütije a helyről, az enyém természetesen a kakaós csiga volt. Azonban sajnos ahogy leérettségiztünk, a pékség is abban az évben zárt be. Nagyon szomorúak voltunk, mivel ott szerettünk volna néha összeülni miután szétszéledünk a nagyvilágban. Azóta eltelt tíz év, és nagy meglepetésként ért amikor megpillantottuk egy hirdetésben, hogy 10 év után újranyit a pékségünk.

Meg is beszéltük a lányokkal, hogy mindenképp el kell mennünk, hiszen mekkora buli lesz az már. El is jött gyorsan a megbeszélt időpont, és a pékség előtt találkoztunk is. Igaz én egy kicsit késésben voltam, mivel előtte el kellett szaladnom bevásárolni pár dolgot. Amint beléptünk, rengeteg emlék jutott rögtön eszünkbe. Kinéztünk egy szimpatikus asztalt és el is foglaltuk a helyünket. Nem sokkal később odasétáltunk a pulthoz, hogy kikérjük régóta várt süteményeinket. A kasszánál a pénztárcámban keresgélve egyszer csak észrevettem egy érmét, ami másnak tűnt, mint a többi. Nem is foglalkoztam vele, visszadobtam a helyére, kifizettem a kakaós csigámat és vártam a lányokat.

Miután elfogyasztottuk amiket vettünk eszembe jutott az érme. Szóltam is a lányoknak, hogy a kasszánál figyelmes lettem valamire. Megkerestem gyorsan a tárcában az említett darabot. Valóban nem volt ismerős az érme, hiszen olyan érmét tartottam a kezemben, ami jelenleg az országunkban biztosan nincs már forgalomban. Eszembe jutott a kérdés, hogy vajon mit kellene vele kezdenem, hiszen fizetni ugyanis nem fogok tudni vele. Az egyik barátnőm azonnal mondta, hogy vizsgáltassuk be, hátha értékes. Be is pötyögte a keresőbe gyorsan a következő három szót: régi pénz felvásárlás. Nem voltam benne biztos, hogy ez lesz a megfelelő szókapcsolat, amire szükségünk van, de adtam neki egy esélyt. És milyen jól tettem!

Rátaláltunk ugyanis a Procopius Kft-re, a regipenzfelvasarlas.hu címen. A cég 2008. óta működik és az egész országra kiterjedő kapcsolattal rendelkezik. Ami azt jelenti, hogy bárhol is legyünk, megtalálják a módját, hogy bevizsgálják, amit eladni szeretnénk.

Egyaránt eladással és régi pénz felvásárlásával is foglalkozik a társaság. A szakmaiság, becsületesség és régi értékek tisztelete jellemzi őket. Mára már több ezer ügyféllel rendelkeznek, valamint az ország határain túl is vannak kapcsolataik. Fontos azonban tudni, hogy csak régi érmék és bankjegyek kereskedelmével foglalkoznak, más régiségekkel nem. Szakértőkről beszélünk, akik megfelelő tapasztalattal és ismerettel rendelkeznek ahhoz, hogy alaposan felmérjék, milyen érme is van a tulajdonunkban és mennyit is ér valójában. Több szempont is van, ami alapján ezt meghatározzák: az eredetiség kiderítése, melyik korból is származik pontosan, az adott pénz állapotának felmérése, milyen anyagpont készült és mennyire ritka darabról is beszélünk.

régi pénz felvásárlás

Ha az érme régi, vagyis már nincs forgalomban, akkor beszélhetünk régiségről, mellyel ők foglalkoznak. Növeli az érmék értékét, ha jó állapotban vannak, vagyis nem túl sérült vagy éppen kopott, valamint, ha nemesfémből készült. Ezek alapos felmérése után kerül besorolásra az érme. Az érme felvásárlásához az átvevő irodába kell vinnünk az érmét. Nincs sok dolgunk, hiszen csak be kell mutatnunk, mit is szeretnénk eladni vagy éppen bevizsgáltatni. A vizsgálatok után a cég közli az értéket, amelyért felvásárolná tőlünk. Szakértelmüket alátámasztja, hogy Molnár Péter (átvevő szakértő) már a cég elindítása előtt is gyűjtő volt több, mint két évtizedig. Numizmatika becsüs végzettséggel rendelkezik, azonban még mindig régészetet hallgat. Szaktudása ezáltal megfelelő és megbízható.

Milyen érmékkel érdemes hozzájuk menni?

Az első szempont, a nagyon régi érmék. Történelmi korszakos felosztást alkalmaznak, tehát kimondottan réginek az ókori és középkori érmék számítanak. A második szempont a ritkaságuk miatt értékes érmék. Ritkának azokat tekinthetjük, melyeket nagyon kevés példányban vertek, vagy éppen nagy példányban verték, viszont nagyon kevés maradt fenn belőlük. Számít az is, hogy miből készült egy érme. Ezekhez természetesen nekünk nem szükséges érteni, hiszen a vizsgálatok alatt ők ezt teljes mértékben meg tudják nekünk mondani. A Procopius Numizmatika cég tehát szívesen várja azokat, akiknek esetleg talált vagy örökölt érmék, bankjegyek vannak a tulajdonában és szeretnék őket megfelelő ár-érték arányban eladni.