Pékségben jutott eszembe szakdolgozatom témája, a gázpalack értékesítés

Gazdasági és műszaki területen tanulok mint műszaki menedzser és nagy fejtörést okozott nekem, hogy miből is írhatnám a szakdolgozatom. Érdekelnek a pénzügyi témák és nagy kedvencem a marketing, de emellett szerettem volna valamilyen műszakibb irányba is elmenni, ahol tudományos kutatást is végezhetek. Elég nehéznek tűnt maga a téma kiválasztása, aztán egyik nap, amikor a pékségbe mentem és végigálltam a hosszú sort, nézegetni kezdtem a termékszortimentet, hány sós, hány édes, hány kakaós, mennyi lekváros, teljes kiőrlésű terméket forgalmaznak, majd a tekintetem a pultba tévedt. Megláttam egy hatalmas gázpalackot gazpalackfutar.com címkével. Eszembe jutott, hogy ez az a gázcseretelep, aminek a közelében lakok, és egyszer csak villámként hasított belém, hogy őket nekem ma fel kell keresnem!

Amint hazaértem fel is kerestem a gázcseretelep weboldalát, ahol részletesen tájékozódhattam a telepen kapható gázokról, kiszerelésekről, árakról. Mivel műszaki és gazdasági témában képzelem el a szakdolgozatomat, szerettem volna minél több információt megtudni a termékekről, azoknak a felhasználásáról, hiszen úgy képzeltem el, hogy a szakdolgozatom alapköveit ezek az információk képeznék.

A gázcseretelep már több, mint 17 éve működik ezen a helyszínen, nagyon fontos számukra a személyes kapcsolattartás és a visszatérő vevők teljeskörű, közvetlen kiszolgálása. Jelenleg a termékszortiment igen széles, két fő termékük az oxigén palack, PB gázpalack, kapható még hélium palack, szén-dioxid palack, argon palack, nitrogén palack, acetilén palack, corgon palack. Az egyes gázoknak különböző felhasználási területeik vannak, így lakossági és ipari, business ügyfeleknek is értékesítenek. A gáztelepen a Messer Hungarogáz Kft. palackos gázait, PB gázból a MOL és Flaga gázait, illetve a Linde műszaki gázpalackjait forgalmazzák.

oxigén palack

PB gázpalack

A propán-bután gáz természetes állapotában színtele-szagtalan, ezért a forgalomba hozatal előtt szagosítják, hogy az esetleges szivárgását időben észre lehessen venni, 1 tonna propán-bután gázhoz 30 gramm kellemetlen szagú etil-megkaptánt (vagy ehhez hasonló kénvegyületet) kevernek, Ennek semmilyen élettani hatása nincsen, csak figyelemfelkeltésre szolgál, a PB gáz fűtőértéke nem változik. Ez a gáz egyébként az alternatív energiahordozók között a legmagasabb fűtőértékkel rendelkező, ezért használják fűtéshez, főzéshez, sütéshez, grillezéshez, perzseléshez, tetőszigeteléshez, cseppfolyósított formában gépjárművek üzemanyagaként, autógázként (LPG gáz), és még számos felhasználási formája ismeretes.

PB gázpalack kiszerelések és árak: 11,5 kg, 23 kg, a kisebb 6.000 Ft, a nagyobb 11.000 Ft kiszállítással. Rendelhető még targoncagáz, mellyel a gázüzemű targoncákat lehet működtetni, ez 11 kg és 7.000 Ft, külön kapható propán gáz is 10,5 kg-os kiszerelésben 7.500 Ft-ért, 21 kg-os kiszerelésben 15.000 Ft-ért kiszállítással. Kemping gázpalack is vásárolható, melynek töltete 5 kg és betétdíjas, 20.000 Ft, majd az utántöltés 7.000 Ft.

Hélium palack

Ez egy színtelen-szagtalan, kémiailag közömbös nemesgáz, földgázból állítják elő, az iparban és lakossági felhasználásban is igen ismert, fontos gáz. Leggyakrabban a héliumról az embereknek a színes lufik jutnak eszükbe, de emellett léghajók töltőanyaga is, kedvezőbb a használata, mint a hidrogénnek, mert nem gyúlékony gáz. Búváspalackok gázkeverékéhez is használják a nitrogén és oxigén mellett, iparban és orvostudományban hűtőanyagként használják, az atomerőművekben is hasonló funkciót tölt be. Egyes fénycsöveket is héliummal töltik, az élelmiszeriparban konzerválásra használják.

Hélium palack kiszerelések: 5 liter, 10 liter, 20 liter, 27 liter, 40 liter, 50 liter, ezek 45 cm, 82 cm 120 cm, 150 cm, 160 cm magasságú palackokban kaphatóak.

Szén-dioxid palack

A szén-dioxid, vagyis CO2 gázról a kilélegzett levegő juthat eszünkbe, de ennél azért többről van szó, a szén tartalmú vegyületek egyik égésterméke ez a gáz, melyet számos módon hasznosíthatunk. Légköri nyomáson gáz halmazállapotú, -78,5 °C-on megfagy és szilárd halmazállapotba kerül (kondenzálódik), ezt nevezik szárazjégnek, ezt használja az élelmiszeripar, a hűtőipar, rendezvények, színházak, filmkészítők is látványelemet készítenek belőle. Jelen van az üdítőkben szénsavként, sörgyártásban, hegesztés közben védőgáznak alkalmazzák, tűzoltó palackok alapeleme. Felhasználása igen sokrétű, így igen keresett gáz.

CO2 gázpalack kiszerelések és árak: 7 liter 60 cm-es palackban, 14 liter 105-115 cm-es palackban, ezeknek az ára 8.000 Ft illetve 9.200 Ft, 14 liter törpe palackban 60 cm 10.500 Ft, 27 liter 100-125 cm-es palackban 14.000 Ft, 40 liter 140-160 cm-es palackban 17.000 Ft, 50 liter 150 cm-es palackban 18.000 Ft, az árak kiszállítással együtt értendők.

Argon palack

Az argon színtelen, szagtalan nemesgáz, a legfontosabb tulajdonsága a minimális reakcióképesség, ezért nagyon fontos védőgáz az iparban, főként hegesztéshez, fémkohászathoz, kitűnő hőszigetelése miatt ezt alkalmazzák a száraz búvárruhák és üvegablakok töltéséhez is, élelmiszeriparban csomagológázként terjedt el, fénycsövek és izzólámpák is tartalmazzák.

Argon palack kiszerelések és árak: 5 liter, 10 liter, 20 liter, 27 liter, 40 liter, 50 liter, ezek kaphatóak 45 cm-es, 82 cm-es, 120 cm-es, 150 cm-es, 160 cm-es magasságú palackban, áruk 8.000 Ft és 21.000 Ft körül mozog.

Oxigén palack

Az oxigén a legismertebb gáz, sokszor azonosítjuk a levegővel, de ez nem teljesen korrekt, ugyanis a légköri levegő csupán 20,8%-át alkotja a nitrogén mellett. Színtelen, szagtalan, gyors reakcióképességű gáz, elemi formában szinte nem is lehet találni, mindig reakcióba lép más elemekkel (oxidálja őket), nagyon erős oxidálószer, felhasználása rendkívül sokrétű. Az élőlények szervezetének legnagyobb részét az oxigén képezi, az orvostudományban és a gyógyításban kiemelkedő a használata. Búvárpalackokban jelentős mennyiségű oxigén található, az űrruhák töltésében is használják, teljesítményfokozó, az iparban különféle vegyületek előállításához használják, gyors reakcióképessége miatt könnyen megváltoztatja az anyagok tulajdonságait.

Oxigén palack kiszerelések és árak: 5 liter, 10 liter, 14 liter, 20 liter, 27 liter, 40 liter, 50 liter, ezek kaphatóak 45 cm-es, 82 cm-es, 115 cm-es, 120 cm-es, 150 cm-es és 160 cm-es kiszerelésben, áruk 6.000 Ft és 12.000 Ft között mozog.

A megrendelés menete

Az ügyfelek részére létrehoztak egy weboldalt, ahogyan fentebb említettem is ez a gazpalackfutar.com, melyen könnyen lehet tájékozódni az aktuális árakról, kiszerelésekről. Mivel régi vágású a vállalkozás, így webshopon keresztül nem lehet rendelni, elsősorban telefonon és e-mailben várják a megrendeléseket. A telefonos megkeresés során, ha nem érnénk el őket, akkor nem kell aggódni, mert amint tudnak, visszahívnak bennünket. A telefonos beszélgetés alatt történik a rendelésfelvétel és a többi fontos dolog egyeztetése is, mint például a kiszállítás időpontja is. Ez mindig egy előre egyeztetett időben történik, ám ha esetleg mégis előbb érnének oda, azt mindenképpen jelzik az ügyfélnek, szintén telefonon keresztül. Mivel a cégük különlegessége, hogy gázpalackokat házhozszállítják és nem kell elmenni a telepre, így láthatóan nagyon ügyelnek arra, hogy a megbízhatóságukon ne essen csorba.

A palackokat nem csak, hogy kiszállítják, de azokat,a mik kiürültek el is szállítják. Mivel szakértőkhöz kerülnek a palackok, így teljesen biztosak lehetünk abban, hogy az a feltöltött palack, ami hozzánk érkezett, illetve érkezik majd a jövőben, teljesen biztonságos és sérülésmentes lesz.

Szakdolgozatom eredménye

Miután részletesen tanulmányoztam a gázcseretelep termékeit műszaki és gazdasági szempontból, dolgozatomban kutatást végeztem az ipari és háztartási gázok felhasználási területeiről, a piacon betöltött szerepükről, úgy általánosságban is, illetve egy online kérdőívet is létrehoztam, hogy még többet tudjak meg a gázpalackot vásároló célcsoportról és annak jellemzőiről. Szakdolgozatom megvédése és a sikeres államvizsga után pedig elfogyasztottam kedvenc pékségemben a legfinomabb pékárukat, melyek az ötletet adták szakdolgozatomhoz.