Glutén, érzékenység

Kiskorom óta szenvedek a gluténérzékenység kellemetlenségeitől. Önmagában végülis, annyira nem vészes, vagyis, hogy is fejezzem ki… lehetne rosszabb is. Tulajdonképpen, ha betartom az orvos által előírt szigorú étrendet, akkor az égvilágon semmilyen bosszantó tünet nem jelentkezik, és felhőtlenül élvezhetem ifjúságom bohém éveit.

Egyvalami viszont már egy jó ideje nyugtalanít: a környékünkön csupán egyetlenegy pékség található, ahol gluténmentes péksütikhez is hozzá lehet jutni. Ez a pékség azonban koránt sincs valami közel a lakásunkhoz: minden alkalommal legalább fél órát kell gyalogolnom, ha épp valami édesre vágyom, pedig az aztán igen gyakran előfordul.

E probléma orvoslására ki kellett fundálnom valamit. Rákerestem az interneten az összes olyan helyre, ahol Budapesten gluténmentes termékeket árulnak: ekkor találtam rá – mintegy véletlenül – a netbiobolt.hu nevezetű oldalra, amely messze felülmúlta az elvárásaimat.

Az oldalon egyrészt részletes leírás olvasható magáról a gluténérzékenységről, vagyis cöliákiáról: megtudhatjuk, hogy miért kell vele komolyan foglalkozni, illetve azt is, hogy mit jelent a maximálisan gluténmentes élelmiszer.

Mindez nagyon imponáló volt számomra, mert úgy éreztem, hogy nemcsak ráteszik találomra némely termékükre a gluténmentes címkét, hanem valóban tisztában vannak a szó, valamint az amögött rejlő jelentés veszélyeivel.

Szintén nagyon szimpatikusnak találtam azt, hogy külön kiemelték: termékeik “szigorú étrendben is biztonságosan fogyaszthatóak”.

Online kutakodásom közben kinéztem az ablakon, és megláttam, hogy zuhog az eső. Ekkor elhatároztam, hogy többet nem zarándokolok el abba a híres-neves pékségbe. Inkább rendelek a netbiobolt.hu-ról, ahol garantáltan nem érhet se eső, sem pedig valamilyen glutén-származék.