Egy pékség tetején láttunk először napelemeket

Az otthoni kedvenc pékségünket semmi sem múlja felül az ízvilágban (és szerintünk a kiszolgálásban sem), de azért mindig látunk tetszetős dolgokat még egy nyaraláson…

Jártunk ugyanis most egy pékségben, aminek a teteje napelemekkel volt felszerelve, és úgy voltunk vele: ha ők elműködgetnek így, nekünk is jó lenne ilyesmi otthonra. Nagyjából minden elektronikus rendszerünk használatára, az egész család számára. Jó ihlet-merítési lehetőség egy-egy nyaralás.

Szerencsére pont híreket kaptunk egy napenergia plusz pályázat kiírásáról is (akkor még nem sikerült rögtön megjegyeznem a teljes nevét, de aztán meglett ez az oldal, amit az imént be is linkeltem: napenergiapluszprogram.hu.

Mindenkinek ajánlom ezt a helyet a neten, mert nem csak teljesen ráfókuszáltak az előzetesen meghirdetett programra, és követik annak változásait, de még kapcsolatba is lehet lépni velük könnyen, hogy segítsenek az ügyben. Nem csak elméleti oldal ez, hanem nagyon gyakorlatias. Gondolom, hogy ez sokakat érdekel majd, mert tényleg az van, hogy ha egy pékség is már boldogul napelemes rendszerre támaszkodva, akkor valóban egy családi ház is meglehet így, mindenestül. Ami az energiaigényeit illeti, úgy értem.

A Napenergia Plusz Program 2024 a háztartásoknak, az energiapiac legkisebb szereplőinek lesz egy nagy segítségnyújtó pályázati program most. Mondjuk ezek közül persze inkább a nagyobb lakóterületen élőknek. Akinek mondjuk vidéki házuk van, mert bár 1-2 napelempanel bárhová elhelyezhető, jól megpakolni csak a családi házak tetőszerkezetét lehet. És az 5 kW, amit most ígérnek az kicsit sem karcsú. Pont elég. Vagy lesz, akinek több, mint elég!

Talán az is kikötés lesz a pályázati kiírásban, hogy ténylegesen nagycsaládosnak kell lenni, bár még mindenképp pontosodni fognak a pályázati feltételek. A napenergiapluszprogram.hu oldal is írja, hogy időre lesz szükség, mire minden 100%-ban letisztázódik. Ugyanakkor azt is írják, hogy nincs szó még arról, hogy csúszna a kiírás határideje, szóval mindenkinek el kell kezdeni aktívan foglalkozni vele.

Mert a start időpontja most 2024 január 1. Érdemes kérni állapotfelmérést, szakértőkkel véleményeztetni, hogy náluk alkalmas-e a tetőszerkezet, a dőlésszög meg minden körülmény a napelemes rendszer fő részeinek elhelyezésére, és az bírni fogja-e évtizedekig. (Mert itt hosszú, és ezáltal hosszan megtérülő időtávokról beszélünk, bizony) Az egészre önmagában egy nagyon kiváló oldal a napenergiapluszprogram.hu, amin keresztül gyorsan fel lehet keresni olyan kivitelezőt, akivel létesíthetünk saját napelemes rendszert. Amire aztán majd jókora támogatás lesz lehívható. Jókora! Az állam 75 milliárdot (!) tervez szétosztani, és ebből az összkeretből húszezer család részesülhet.

Egyik ismerősöm pedig pont a napokban mesélte, hogy maga is rákeresett a Google-ben arra (tőlem teljesen függetlenül), hogy “napenergia plusz pályázat”, és ő már kért is árajánlatot ezen az oldalon. Mert a 65%-os támogatás az bizony kemény! Az, hogy nekünk már csak úgy kétmilliót kell beletennünk és ilyen komoly napelemes rendszerünk lehet, az most egész egyedi lehetőség. Mondjuk szerintem van annyi hely, hogy még én sem fogok kapkodni a napokban, de hogy mennyi embernek felnyílt most a szeme… Öröm látni!

Igazi szenzáció, ami történik. Nem csak a napenergia plusz pályázat az, hanem, hogy ahová nézek, visszaköszön a zöld szemlélet! Kezdjétek ti is a tájékozódást a fenti linken, mert szerintem ez lesz 2024 legnagyobb dobása!