A croissant és a napelemek ára

A főváros igazi foodie-vá teszi az embert. Legyen akár szó főétkezésről, akár csak egy reggeliről. A barátnőmmel imádunk új pékségeket felfedezni, ahová be tudunk ülni hétvégén egy brunchra. Már listát vezetünk arról, hogy hol voltunk, hova szeretnénk még eljutni. Természetesen értékeljük is őket, hogy később könnyebben tudjunk választani.

Most vasárnap is beültünk az egyik kedvenc helyünkre, ahol diós kovászos kenyérből készítik a szendvicseket. Amíg Ákossal csendben ettük a kis szendvicseinket arra lettünk figyelmesek, hogy a mellettünk lévő asztalnál a házaspár férfi tagja a nőt próbálja meggyőzni arról, hogy a napelemek ára nem lesz sok. És higgye el, hogy 10 év múlva már meg is térül az ára, addigra már Zsoltika (feltételeztük, hogy a gyerekük) is jóval nagyobb lesz, elkezd majd videójátékozni és állandóan a számítógépes játékokat püföli majd a haverjaival. Gondolj csak bele szívem, mi is milyen LAN-partikat tartottunk a haverjaimmal gimis korunkban, halljuk az érvelést.

Mi Ákossal csak összekacsintottunk, hiszen mi ezen a vitán nagyjából öt-hat éve már túl vagyunk. Eleinte én is ágáltam a napelemek ellen, de be kellett látnom, hogy minden téren sokkal kedvezőbb. A napelemek ára valóban megtérülni látszik, már most is lehet kvázi a végét látni.

A férj már szinte könyörgésbe megy át, és kérleli a feleségét, hogy legalább csak a helyszíni szemléig jussanak el. A honlapon is írják, hogy nem tudják láttatlanban a napelemek árát meghatározni, ahhoz szükséges a helyszíni terepszemle. A férj már mindent egyeztetett telefonon a diszpécserrel. Kikereste a korábbi villanyszámlákat két évre visszamenőleg, hogy tudjon egy átlagot számolni a fogyasztásukat illetően. De nagyon fontos, hogy személyesen kijöjjenek, mert muszáj látniuk a ház tájolását, a tetőszerkezetet. Ő már a honlapon tényleg leadta a szükséges adatokat, már csak az időpont-egyeztetés miatt kell őket visszahívni.

Látom, hogy a férj már a telefonját veszi elő és a cég honlapján vázolt megtérülési lehetőségeket vezeti fel. A számok csak repkednek, amit hirtelen nem is tudok követni. A havi 18 000 Forintos számla, ami éves szinten 220 000 Forintot jelent. Tehát nekik elég egy 5 kWp teljesítményű rendszer, ami nagyjából 2 millió Forint körüli összeg lehet. A feleség szeme hirtelen elkerekedik, de a férj folytatja tovább a megtérülés levezetését és hozzáteszi, hogy 9,5 év után már tulajdonképpen pluszban termelnek a napelemek. És nincs is villanyszámla. Már a kezdetektől. A feleség elég hajthatatlannak tűnik, de mondja, hogy a napelemek ára ilyen költségekkel valószínűleg valóban megtérülne.

A férj végül csak annyit kér, hogy olvassa el a honlapon lévő információkat és aludjon rá még egyet, mert a napelemek ára valóban igazi megtérülést jelent, és még környezetkímélő is. A honlapon vannak még egyéb információk is, mint például napelem pályázatok, de a veszélyekre és buktatókra is fel lehet hívni a figyelmet.

Mi közben be is fejezzük a reggelinket, és elkezdünk szedelőzködni. Hirtelen azt veszem észre, hogy miután Ákos visszavitte a tányérjainkat és bögréinket, megáll a házaspár asztalánál és csak annyit mond a hölgynek, hogy „Kérem, hallgasson a férjére, mi ezen a vitán már 5 éve túl vagyunk a feleségemmel, megérte. No, de az álmatlan éjszakák a döntés előtt egyáltalán nem, gyorsabban is rövidre zárhattuk volna a döntési folyamatot. Önök még megtehetik.