Pikáns péksütemény

Az utcánkban van egy imádnivaló pékség. Imádnivalóságát elsősorban annak köszönheti, hogy nemcsak belül, hanem a homlokzati részen is csíkosak a falai, amitől pont úgy néz ki, mintha egy mesekönyvből pottyantották volna ki az egészet.

A teraszán fehérre festett fémasztalok és székek sorakoznak, a kávézgató vendégeket rózsabokrok és muskátlik veszik körül.

Egy ideje kérdezgettem a tulajdonost, hogy mi az oka ennek a meseszerű kinézetnek, de mindig csak annyit árul el, hogy fiatal korában nagyon szerelmes volt, és szeretett volna imponálni a lánynak, aztán hátra szalad kávét főzni, vagy tésztát nyújtani.

Különben sem értem, hogy az udvarlásnak mi köze egy pékség ábrázatához, de végülis, ő tudja mit miért mond.

A legutóbbi alkalommal volt szerencsém megkóstolni a legújabb ínyencségét: a levelestésztába göngyölt, csípős finomságot, amit részben irodalmi ihletettségből, részben pedig személyes szenvedélyből alkotott meg.

Rendkívül kreatív módon “isteni szikráknak” nevezte el őket, így kimondottan nagy érdeklődést váltott ki a vendégekből.

El is kezdtem faggatni arról, hogy mit kell tudni a receptet illetően, mi inspirálta, valamint hogy honnan szerezte be a chili szószhoz szükséges alapanyagokat.

Ekkor kezdett el beszélni a pazarshop.hu nevezetű weblapról, ahol rengeteg féle chili szósz közül válogathatunk.

Nem meglepő hát, hogy a pékség tulajdonosa nemcsak egy, hanem többfajta szószból is rendelt, annak érdekében, hogy minél különlegesebb ízt hozhasson létre.

Az egyik választása a pazarshop.hu-ról a trinidad scorpion moruga paradicsomos szósz volt, amely szinte minden húsételhez illik.

A tulajdonos el is gondolkozott rajta ezért, hogy majd készít egy húsos változatot is a receptből.

Arról nem is beszélve, hogy ez a chili szósz a pazar paradicsom ízét a borecettel és a friss lime levével kombinálja, így egy meglehetősen egyedi ízvilágról van szó.

Azt is megtudhatjuk a pazarshop.hu-ról, hogy azok, akik kifejezetten rajonganak a csípős fogásokért, akár steak szószként, vagy nachos mellé is felhasználhatják ezt az üvegbe zárt ínyencséget.

A másik szósz, amely megragadta a tulajdonos képzeletét a pazarshop.hu kínálatából, az a fokhagymás chipotle szósz volt.

Különös módon ez rendkívül jól passzolt a kissé paradicsomos ízű trinidadhoz: a narancs, a füstölt Jalapeno és a pörkölt fokhagyma ugyanis gondoskodik róla, hogy minden egyes ízt a maga teljességében lehessen érezni és élvezni.

A tulajtól tehát csak annyit tudtam meg – miután abban a kiváltságban részesültem, hogy megkóstolhattam az isteni szikrát – hogy a pazarshop.hu-ra mindig számíthatunk, ha valamilyen oknál fogva csípős ételre vágynánk.

A beszélgetés után én magam is elkezdtem otthon kísérletezni – bár nem vagyok a konyha ördöge – és én is jobban szétnéztem a pazarshop.hu termékei között.

Rendeltem is vagy 2-3 féle chili szószt, amelyet laikus szemmel szimpatikusnak találtam.

Már alig várom, hogy megérkezzenek, és a saját konyhámban is legyen lehetőségem csípős péksüteményeket falatozni, és gyártani is.

Elmeséltem a tulajnak ezt a törekvésemet, aki kicsit megijedt, hogy majd új konkurenciára talál a személyemben.

Mondtam neki, hogy ilyesmitől aztán, igazán nem kell tartania.