Napelemmel sült a kenyér, és még állami támogatás is járt hozzá!

Gyerekként a mai fiatalok nagy részének volt kis elektromos sütője, amelyen fel és le lehetett kapcsolni egy kis villanyt, és a gyerek legnagyobb örömére ez mutatta azt, hogy sül, amit éppen sütni akartak. Ez egy aranyos gyerekjáték, de miért is ne lehetne egy nagyobb vállalkozásban is hasonlót bevezetni? Vannak már elektromos sütők, és habár abból általában csak kicsikét láttam, biztos vagyok benne, hogy lenne lehetőség akkorát készíteni, hogy az egy pékség szükségleteit is ellássa. És ha már ezzel elkezdünk kevésbé környezetszennyező metódusokra váltani, akkor miért állnánk meg itt?  Miért nem állítjuk rögtön úgy be a rendszert, hogy például napelemmel működjön, amely kifejezetten csak a mi pékségünk ellátása a feladata.

A Napelemek Pályázatok nevű weboldalhoz fordultam a kérdéseimmel, hátha ott megkapom a választ. Először is nekik is fel kell mérniük személyesen a helyszínt és az épületet, hogy lássák, hogy elég erős-e ahhoz, hogy megtartson egy napelemes rendszert. A villamos tervező pedig kiszámolja, hogy mekkora energiaszükséglete van a háznak, és ez alapján megmondják, hogy mekkora rendszerre van szükségünk. Természetesen egy pékség szükségleteinek kielégítéséhez nagy mennyiségű áramra van szükség, de sehol nem láttam azt az oldalon, hogy bizonyos mérték felett már lehetetlen ellátni egy vállalkozást. Csak nagyobb napelem-rendszer kell, illetve egy erősebb inverter, ami általunk is felhasználható váltakozó árammá alakítja a fény energiáját.

Mindez persze elég nagy befektetés lenne a pékség, vállalkozás részéről. Pontos árakat nem tudok, így csak saccolni tudok, de így is hatalmas beruházásnak ígérkezik, amit nem mindenki merne megkockáztatni. De szerencsére erre is van megoldás. A Napelemek Pályázatok neve is onnan ered, hogy tájékoztatást adnak a különböző pályázatokról, amelyekkel a napelemek árát meg lehet téríteni. A napelem állami támogatás segítségével is megtérülhet, ugyanis a magyar állam támogatja, hogy polgárai és vállalkozásai áttérjenek a megújuló energiaforrások használatára, így nem kell aggódnunk amiatt, hogy feleslegesen, vagy hogy egyedül kell ebbe a hatalmas fába vágnunk a fejszénket.

Hosszú távon pedig mindenképp megéri, hiszen egy állandó költséget húzhatunk le a listánkról, hiszen legalább a villanyszámla nem fog démonként lebegni a fejünk felett.

Ha korábban gondolkoztak már azon, hogy otthonra vagy a vállalkozásuk számára napelemet szereznek, én azt mondanám, mindenképp próbálkozzanak meg vele. A Földünk mindenképp megköszöni, ha áttérnek a regenerálódó energiaforrásokra. Csak egy hangyányi foltnak tűnhet mindez a világ egészében, de hosszú távon igenis sokat jelent. Ismételten mondom, hogy a napelemre állami támogatás is jár, valamint pályázatokkal is csökkenthetjük a kiadásokat. A Napelemek Pályázatok csapata ingyenes száll ki a helyszínre, hogy felmérjék azt, így ha akkor ki is derülne, hogy az épület nem alkalmas napelemek használatára, legalább ezért nem kell kiadnunk egy petákot se. Ha pedig mégis zöld utat kap az építkezés, a Napelemek Pályázatok csak a legjobb minőségű német inverterekkel dolgozik, illetve magukra a napelemekre is 25 év garanciát kapunk a gyártótól, így biztosan hosszú távon működőképes marad a rendszerünk, és nyugodtan alhatunk, aggályok nélkül.

Nekem nincs vállalkozásom, pékségem pedig pláne. De ha csak tanácsot adatok, akkor mindenképp gondolják át ennek a lehetőségét, hiszen nagyon valószínű, hogy a beruházás hamar megtérül, és egy nyertes szituációban találja magát Ön is, és a Föld is.