Most már napelemmel fog működik a pékség elektromos sütője

A nagybátyám, Béla egy igazán különös figura. Elég kalandos élete volt, és nagyon sok különböző állásban dolgozott már, de az igazi szenvedélyét így, 60 felé közeledve találta meg. Két éve megnyitotta a saját kis kézműves pékségét egy vidéki városban. A kínálatában “mindenmentes” kenyerek és sütik is megtalálhatóak. Látszik, hogy igyekszik haladni a korral és minden vásárlói igényt kielégíteni. Az emberek pedig értékelik a körültekintő, kedves kiszolgálást és a családias hangulatot, ami egyből feltűnik, amint belépnek az üzletbe. Nagybátyám ugyanis a feleségével és a menyével dolgozik együtt, tehát igazi családi vállalkozásról van szó. Annyira jól megy neki az üzlet, hogy egy év alatt nagyjából megháromszorozódott a bevétele, és a városka legkedveltebb péksége lett az övé.

Mint már megjegyeztem, nagybátyám halad a korral, így a plusz profitot, amit második éve alatt megtermelt szintén egy igazán korszerű technológiába fektette be – egy napelem rendszerbe. Tudatos vállalkozóként ugyanis nem csak arra figyel oda, hogy az alapanyagok, amiket felhasznál a péksüteményekhez etikusan legyenek előállítva, hanem arra is, hogy a vállalkozása karbonsemleges legyen. Persze a napelemes rendszer kiépítése nem csak a környezetet, hanem nagybátyám pénztárcáját is megkíméli a jövőbeli villanyszámláktól. Ez annak köszönhető, hogy a napelem rendszer megtermeli neki a sütők, hűtők és konyhai eszközök működtetéséhez szükséges áramot. Ebből fakadóan tehát neki nem a központi áramszolgáltatótól kell megvásárolnia az energiát.

napelemes rendszer kiépítése

Már fel is vette a kapcsolatot egy kivitelezővel, akiről először a napelemrendszer.info oldalon keresztül szerzett tudomást. Elmondása alapján lelkiismeretes munkát végző, kedves emberekkel áll szemben, és már most biztos benne, hogy jó döntést hozott mind a befektetés, mind a kivitelező kiválasztása terén. Ők Sharp napelemekkel foglalkoznak, amelyekre egészen pontosan 25 éves teljesítménygarancia vonatkozik, azaz ezalatt az idő alatt minimum 80%-os teljesítménnyel kell működnie a felszerelt napelem paneleknek. Csakis a legjobb minőségű termékekkel dolgoznak, így az általuk kínált inverterek között is német és osztrák termékeket találunk.

Ami nekem különösen szimpatikus volt, hogy nagybátyám elmondása szerint több száz kilométert utaztak az ország másik feléből azért, hogy elvégezhessék a helyszíni felmérést, teljesen ingyen. A felmérés pedig igazán pozitív eredményekről számolt be. A pékség épülete tökéletesen alkalmas a rendszer befogadására, tehát a napelemes rendszer kiépítése minden további nélkül megkezdődhet. Igen ám, csak előtte még szükséges megvárni a hosszú ügyintézési folyamatot. Ezalatt az idő alatt a hatóságok engedélyezik a rendszer telepítését.

Nagybátyámnak a kivitelező azt javasolta, hogy vágjon bele egy 6 kW-os napelem rendszer telepítésébe. Mivel elég sok konyhai gépet kell egyszerre működtetnie, egy ekkora rendszerre mindenképpen szüksége lesz. Ez körülbelül 18 darab napelem panelt takar, de mivel a ház tetőfelülete elég nagy, szükség esetén a rendszer még bővíthető lesz. Éppen ezért a javaslatnak megfelelően a nagybátyám egy nagyobb teljesítményű invertert választott, így ha bővítésre kerülne sor a jövőben, akkor nem kell új invertert vennie. Ebből, és az ingyenesen elvégzett felmérésből nekem az látszik, hogy nagyon korrekt kivitelezőket sikerült találnia. Garanciát is vállalnak a munkájukra, tehát nem kell attól félni, hogy a rendszer 5 éven belül tönkre megy, de addigra a kivitelező cég már rég felszívódott.

A napelemes rendszer kiépítése hosszú távon jó döntés, hiszen a telepítés költsége általában 8-10 éven belül megtérül. Amennyi áramot a nagybátyám eddig felhasznált a sok gép miatt, szerintem ez az ő esetében még korábban is meg fog történni. Most már minden szükséges lépést megtett a zöld energia bevezetéséért a pékségébe, így nincs más dolga, mint hátradőlni és várni. A pékség így pedig már nem csak glutén, cukor és laktózmentes lesz, hanem károsanyag-kibocsátás mentes is.