Az egészséges péksütemények új titkos hozzávalója
A kenyérsütés manapság mondhatni a reneszánszát éli, ráadásul egyre több természetes, egészséges hozzávaló kerül előtérbe. Az egyik ilyen különleges alapanyag a fekete fokhagyma, amely nemcsak ízében, hanem egészségügyi hatásaiban is sokat adhat hozzá mindennapi kenyerünkhöz.
Mi is ez a különleges növény?
Tulajdonképpen egy hagyományos fehér fokhagymából készül, amelyet hosszan, alacsony hőmérsékleten érlelnek. Az érlelési folyamat során a színe feketévé, íze pedig lágyabbá válik, édeskéssé és enyhén karamellás jellegűvé alakul. Ezáltal tökéletes kiegészítője lehet nemcsak sós, hanem édeskés péksüteményeknek is. Hamarosan linekelem nektek – ha tovább olvastok – a Natur-L webshopját, ahonnan be is szerezhető.
Ez a fűszer eredetileg Dél-Koreából származik, ahol évszázadok óta használják nemcsak ízesítőként, hanem egészségügyi célokra is. Az érlelési technológia az ázsiai konyha egyik titkos fegyvere. A fokhagyma ilyen formáját gyakran alkalmazzák gyógyításra is. Ma már világszerte egyre népszerűbb, ráadásul a gasztronómia mellett a funkcionális élelmiszerek piacán is egyre nagyobb szerepet kap.
A fekete fokhagyma természetes ízfokozó, mivel különleges, umami gazdag ízével bármit feldob, amit ízesítünk vele. Ráadásul erős antioxidáns tartalommal is rendelkezik, amely hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez.
Amíg a klasszikus fokhagymának erős az illata, így kétszer is meggondoljuk, hogy kikkel találkozunk aznap, belefér-e a fogyasztása a reggelinkbe, addig az érlelési folyamatnak hála a fekete változat illata elillan, ráadásul csípős hatása is eltűnik, így érzékeny gyomrúak is bátran fogyaszthatják.
Ezt a különleges hagymafajtát nemcsak gasztronómiai különlegessége miatt érdemes beépíteni az étrendbe, hanem számos pozitív hatása miatt is:
- erős antioxidáns hatás – Segít semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek sejtkárosodást és öregedést okoznak.
- szív- és érrendszeri védelem – Hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez és a vérnyomás szabályozásához.
- gyulladáscsökkentő tulajdonságok – Segíthet csökkenteni a szervezetben lévő gyulladásokat, amelyek számos krónikus betegség alapját képezik.
- immunerősítés – Növeli a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel és vírusokkal szemben.
A fekete fokhagyma hosszan megőrzi minőségét, így kiváló alapanyag a házi és profi pékségek számára is.
Sokoldalúan beépíthető a sütés-főzés világába. Kiválóan harmonizál a rozsos és magvas kenyerekkel, de pogácsák, sós kiflik vagy házi pizzák ízesítésére is alkalmas. Sőt, édeskés ízvilága miatt akár csokoládés vagy diós süteményekbe is beilleszthető.
Minden szakértő elkötelezett az egészséges és különleges péksütemények mellett, ezért a hagymának ezt az érdekes, sötét változatát egyes péksüteményeinknél mi is használjuk.
Ha pedig az egészségügyi előnyei keltették fel az érdeklődését, magas hatóanyag tartalmú kapszula formájában a fekete fokhagyma elérhető az előbb linkelt webes felületen.
Látjátok, mindenképp megéri az újdonságok felé nyitni, mert a globalizáció annyi különlegességet hozhat el nekünk, amiket kár lenne kihagyni.