A lyukas „francia” fánktól a világszerte népszerű mini fánkokig

A fánk egy olyan édesség, amely generációkon átívelve örvend töretlen népszerűségnek. Bár sokan az amerikai fánkra asszociálnak először, a fánk története sokkal régebbre nyúlik vissza, és számos kultúra saját változattal rendelkezik. Az ipari forradalom és a fejlődés persze új távlatokat nyitott a fánk készítésben, amelynek egyik fontos eleme egy amerikai mérnök 1928-as egyszerű kis szabadalma volt, mely mindössze egy tészta tartályból és egy rugós kézi kinyomó egységből állt. Szabadalmában ő „French” azaz francia fánk készítőjeként hivatkozott találmányára. Nézzük meg közelebbről, hogyan vált a fánk az egyik legnépszerűbb édességgé a világon az azóta eltelt csaknem pontosan száz évben!

A fánkok története az ókori civilizációkig vezethető vissza. Már az ókori görögök és rómaiak is készítettek forró olajban sült, mézzel vagy fahéjas cukorral bevont tésztagolyókat. A középkorban Európában a különböző országok saját fánkvariációkat fejlesztettek ki – ilyen volt például a német „oilebol”, a görög „loukomades” vagy a holland „olykoek” (olajos sütemény) amelyeket azután a 17. században az amerikai kontinensre is magukkal vittek a telepesek.

A 19. századra a fánk már széles körben elterjedt az Egyesült Államokban, azonban ekkor még főként töltött formában fogyasztották és élesztővel készült. Az igazi áttörést a lyukas fánk ötlete hozta el, amelyet egy legenda szerint valójában Hanson Gregory, egy amerikai tengerész talált fel az 1840-es években. A középen lyukas forma lehetővé tette, hogy a fánk viszonylag gyorsan, egyenletesebben átsüljön és ne maradjon nyers a közepe.

A fánkgyártás fejlődésének egyik kulcsfontosságú pillanata 1928-ban következett be, amikor Amerikában a Belshaw Brothers cég egyik mérnöke szabadalmaztatta az első fánksütő kézi készüléket, amely az ikonikus kerek, lyukas, általuk akkor még „franciának” nevezett fánkokat készítette. A dolgok valahogy mindig népszerűbbnek, izgalmasabbnak hangzanak, ha azok egy másik kontinensről jönnek. Ez a találmány forradalmasította a fánkgyártást, mivel a folyamat gyorsabbá és emiatt gazdaságosabbá vált. Az általuk szabadalmaztatott technológia lehetővé tette a tömeggyártást, és a nagyvárosi pékségekben, valamint kávézókban is elérhetővé és népszerűvé tette a fánkokat.

A villanymotorok gyártásának elterjedésével az 1940-es években, de különösen a háború után, a fánksütő gépek Amerika szerte megjelentek, és megalapozták az automatizált fánkgyártás alapjait. Ez tette lehetővé később, különösen 1980-as években a gyorséttermek, kávézók és cukrászdák számára, hogy friss fánkot kínáljanak anélkül, hogy szakértő kézi munkaerőre támaszkodnának.

A fánkok gépi gyártása és az egyre helytakarékosabb gépek lehetővé tették, hogy új formák és változatok jelenjenek meg a piacon. Az egyik legfontosabb újítás a minifánkok megjelenése volt, amely különösen 1990-es években kezdett igazán népszerűvé válni a szintén amerikai Lil Orbits olaj áramoltatással dolgozó gépeinek megjelenésével és az élesztő kivezetésével a technológiából. A sütőporral készült fánkoknak ugyanis így már kelesztésre sem volt szükségük.

A minifánkok kisebb méretüknek köszönhetően gyorsabban sülnek, kevesebb alapanyagot igényelnek, és egyedi, könnyen fogyasztható édességként ideálisak fesztiválokon és vásárokon. Az Egyesült Államokban, majd a 2000-es évek elején Európában is egyre több gasztronómiai rendezvényen jelentek meg a minifánkok, mivel a gyors kiszolgálás és a látványos sütési folyamat vonzotta a vásárlókat.

Ebben komoly szerepe volt egy kicsiny, garázsból induló magyar vállalkozásnak az Otexnek is, akik forradalmi gondolkodásukkal végleg megváltoztatták a nagy, nehéz, lomha és hatalmas áram- és olaj fogyasztással bíró amerikai gépekkel elárasztott piacot. Mikroprocesszorral vezérelt kisméretű fánksütő gépeik egyetlen kinyomással négy fánkot formáznak ki, majd azokat továbbítva, egy időben akár 24 fánkot sütve, óránként 1720 fánkot képesek legyártani úgy, hogy versenytársaik gépeivel összehasonlítva alig fele annyi olajat és áramot használnak. Két évtizedes folyamatos fejlesztéseiknek köszönhetően mára már az Amerikai Egyesült Államok piacait is bevéve, Európa vezető fánksütő gép gyártó vállalkozásává nőtték ki magukat. Gyártmányaik mára oly népszerűek, hogy csaknem féltucat kínai gyártó próbálja másolni gépeiket – egyelőre évek óta igen kevés sikerrel.

fánksütő gép

A minifánkok népszerűsége különösen a mozgó árusítóhelyeken, food truckokban, vásárokon és standokon nőtt meg, hiszen az Otex legmodernebb digitális vezérlésű fánksütő gépeivel könnyen gyárthatóak és változatos ízesítésekkel kínálhatók. A vásárlók számára külön vonzerőt jelent, hogy frissen sülnek a szemük előtt és akár egyedi feltétekkel, öntetekkel és cukormázakkal is kérhetőek.

Az elmúlt évtizedekben a minifánkok világszerte hatalmas népszerűségre tettek szert. Az Egyesült Államokban a fesztiválok és vidámparkok egyik legkedveltebb édessége lett, míg Európában a tradicionális fánkok modern alternatívájaként terjedt el. A Közel-Keleten és Ázsiában is egyre több helyen találkozhatunk vele, különösen olyan országokban, ahol a street food kultúra jelentős szerepet játszik.

A közösségi média és a vizuálisan vonzó ételek iránti kereslet tovább erősítette a minifánkok térhódítását. Az Instagramon és TikTokon elterjedő videók és fotók révén az emberek még nagyobb érdeklődést mutatnak az újszerű, kreatív módon tálalt minifánkok iránt. Ez arra ösztönözte a vállalkozásokat, hogy új ízekkel és innovatív elkészítési módokkal kísérletezzenek.

A fánkok története hosszú és izgalmas utat járt be az ókori édességektől a modern minifánkokig. Az ipari forradalom tette lehetővé a fánkok gépek általi formázását, amely megalapozta a fánkipar és a street-food fejlődését. A korszerű fánksütő gépek használatával a fánk a mai napig meghatározó szerepet játszik az édesség- és desszertpiacon. A minifánkok elterjedése pedig egy teljesen új dimenziót nyitott, hiszen gyors elkészíthetőségük és kreatív variációik miatt világszerte népszerűek lettek.

Legyen szó egy fesztiválról, vásárról, strandról vagy egy modern kávézóról, a minifánkok mindenhol sikerre számíthatnak. A jövőben várhatóan tovább növekszik irántuk az érdeklődés, hiszen a gyártók folyamatosan új ízekkel és egészségtudatos alternatívákkal jelennek meg a piacon. Egy biztos: a fánkok, legyenek akár klasszikus vagy miniváltozatok, továbbra is az emberek egyik kedvenc édességei maradnak szerte a világon.